miercuri, 29 februarie 2012

Cu mocanita la Moldovita

/click pe imagine pentru galerie/


CFF Moldovita este functionala si nu numai pentru trenurile sezoniere organizate pentru turistii ce viziteaza regiunea istorica, ci asa cum ne dorim ca pasionati de mocanite. 



Dupa mai multi ani de reconstructie linia care pleaca din depou a fost unita cu partea de sus, prin aceasta legandu-se feroviar localitatile Moldovita si Argel. Dupa anii '90 linia fusese intrerupta de catre transportatorii de lemn cu camioane pentru a nu avea concurenta din partea trenului. De cativa ani buni CFI Criscior face lobby, pe de o parte, si lucreaza la reconstructia liniei, pe de alta parte, pentru ca CFF Moldovita sa redevina la forma din anii '70, apogeul cailor ferate forestiere din punct de vedere al lungimilor pe care le aveau.
Din 2011 linia a fost completata si acum se poate ajunge din nou la Argel cu mocanita. Inca de anul trecut ne-am bucurat sa aflam acest lucru si acum ne-am gandit sa profitam de ocazia foto-tur-ului de iarna de la Viseu ca sa dam o fuga pana la Moldovita. Zapada insa ne-a facut drumul mai greu iar cum in Moldovita ningea de duminica, miercuri se faceau inca eforturi mari pentru deszapezire. Cu toate ca am plecat cu trenul mai tarziu dacat de obicei echipa de interventie nu facea fata sa curete linia, mai ales in unele locuri unde zapada cazuse pe linie si de pe sosea.
In acest fel, si datorita muncii depuse de dl. Hocevar si echipa sa, am avut parte de un tren cu totul special. Locomotiva 762-209 (Krauss Munchen 1917) era prea mica pentru atata zapada, dar cu toate acestea a reusit sa ne duca 5 km pana unde stratul de omat atingea aproximativ 30 cm. De aici inaintarea era practic imposibila. Ma intreb cum ar fi reusit sa faca fata 763-193 daca ar mai fi fost la Moldovita si daca ar fi fost folosita pe asa o zapada. Cert este ca 762-209 a facut deliciul participantilor prin patinarile repetate si viteza pe care a prins-o pe alocuri pentru a putea sa treaca prin zapada.
Dupa primii kilometri grupul nu a mai fost nevoit sa mearga in tren pentru ca si pe jos puteam sa depasim trenul in timp ce echipa muncea la deszapezire. Si a fost o munca destul de grea asa cum puteti sa vedeti in secventele din filmul de mai jos si, ningea in continuare...

======================================
Foto & video (c) Daniel Secarescu | Mocanita

marți, 28 februarie 2012

Tura de duminica

Pana acum nu mai ajunsesem cu automotorul la Valea Babei. Foto (c) Daniel Secarescu


Vremea ne ajuta din plin sa avem un fototur special.



Daca pentru duminica ne programasem un tren "clasic" cu abur pana la Valea Babei si sa ramanem acolo pana luni, avalansa de sambata si gheata de pe linie ne-a facut sa mergem cu un vehicul mai inalt si fara robineti la cilindrii. Automotorul folosit pana acum doar ca mijloc de insotire a mocanitei s-a dovedit o vedeta inedita si s-a bucurat chiar de mai multe fotografii/ora ca o mocanita.

luni, 27 februarie 2012

Mocanita prin ninsoare


Daca duminica, in prima zi a foto tur-ului, ne-a nins la Novicior, luni ne-a nins la Paltin. Si a nins tare!



Trenul de productie remorcat de "Elvetia" a plecat din depou pentru un drum la Faina. Dupa avalansa de sambata era nevoie mare de vagoane la deal si mai ales in Delta Novat unde se incarcau lemnele depozitate sambata pentru a elibera vagoanele prinse in zapada. De aceea nu mai putin de cinci trenuri au plecat in aceasta dimineata din depou, noi fiind cel de-al patrulea.
Toate bune si frumoase, poze, filmari pana la Paltin unde ne astepta ninsoarea. Ningea atat de tare incat nu avea rost sa ne departam de locomotiva pentru ca oricum nu se mai vedea prin perdeaua de nea.
Trenul a avansat foarte greu, dar fiind o zi de lucru totul a mers bine pentru ca oamenii de pe linie deszapezeau macazele sau punctele mai importante pentru trecerea trenului.
Imaginile sunt graitoare.


Foto&video (c) Daniel Secarescu | www.mocanita.ro

sâmbătă, 25 februarie 2012

Tren de ajutor

Trenul de ajutor cu locomotiva diesel. Foto (c) Daniel Secarescu | www.mocanita.ro


Dintr-o data este mult mai cald pe Valea Vaserului cu temperaturi pozitive ce duc la topirea zapezii incet-incet. 


Aceasta a dus la aparitia avalanselor in asa fel incat ceea ce a fost acum doua saptamani pare un decor regizat.
Astazi primul tren de productie ce venea la vale a fost surprins de o avalansa si de mai bine de 4 ore se tot lucreaza la destroienire.
Imediat dupa anuntul avalansei un tren de ajutor a plecat sa sprijine deszapezirea. In aceste conditii orice cupa sau lama de metal motorizata poate sa faca diferenta si nu s-a precupetit niciun efort. Maine, chiar daca este duminica, un tren cu plug va pleca la prima ora pentru redeschiderea liniei si o inspectie tehnica a liniei pana la Comanu.


duminică, 19 februarie 2012

Cu mocanita prin avalansa

Cand pornim intr-un foto-tour cu mocanita nu putem sa stim precis cum va fi vremea. Speram doar ca iarna sa avem cat mai multa zapada ca sa prindem plugul in actiune, iar toamna culorile sa depaseasca puterea de randare a lui Adobe RGB. Fiecare participant isi doreste sa faca fotografii diferite de ale celorlalti si, daca se poate, intr-un decor unic. Saptamana trecuta am avut parte pe CFF Viseu de Sus de un decor rar. O avalansa.



Ninsoarea incetase si era chiar soare cand am plecat din Viseu. Dupa Valea Scradei insa s-a pornit un vant ciudat care in Novat te facea sa te apuci de ce prindeai mai intai ca sa nu te darame. Trecusera inaintea noastra o drezina si automotorul care acum erau prinse intr-o 'avalansa' si incercau sa se intoarca la Novat. Dupa Delta locomotiva fiind mai puternica a plecat prima pentru ca stratul de zapada nu era prea mare si putea sa treaca facand loc astfel si celor care urmau sa vina dupa noi. Zis si facut numai ca prin trecerea Mariutei s-a deschis panta avalansei si mai multa zapada a cazut si in spate, prinzand-o la mijloc.
Munca la lopata era zadarnica nu numai din cauza volumului mare de omat cat pentru ca vantul troienea in continuare straturi-straturi de zapada proaspata. Restul il vedeti in film.
Dupa toata aceasta munca de cateva ore mocanita si-a continuat drumul spre Novicior unde a lasat vagoanele goale pentru a doua zi. Cu toate ca eram pregatiti pentru orice vreme si trenul de ajutor a adus TAF-ul in aproximativ 20 de minute aceasta intamplare a facut deliciul participantilor si a fost o adevarata aventura.