luni, 26 decembrie 2011
Cu mocanita la Comandau in 2011
Intr-o epoca in care nici turismul de masa nu poate aduce fonduri suficiente pentru intretinerea trenurilor de epoca exista un loc in Romania unde pasionatii de abur forestier se intalnesc an de an pentru a rememora istoria.
Mocanitele 764.243 si 764.247 la parada din gara CFF Comandau | Foto: Serban Lacriteanu
Intalnirile din august de la Comandau au devenit o traditie care reuneste pasionatii mocanitelor si ai acestor locuri mirifice intr-o activitate de restaurare si rememorare a ceea ce a fost candva CFF Covasna-Comandau. In 2011 tema intalnirii de la Comandau a fost mai elaborata ca de obicei si a reusit sa reuneasca personalitati ale fotografiei si istoriei feroviare dintre cele mai de seama. Domnul Serban Lacriteanu a avut amabilitatea de a ne trimite detalii si fotografii de la aniversare.
In august la Comandau, cu ocazia "zilelor comunei" Asociatia "Siclau", impreuna cu SC “Calea ferata Ingusta Brad", au aniversat 100 de ani de la constructia locomotivei Budapesta 764.243. Cu aceata ocazie, 764.243 a asigurat tractiunea de trenuri turistice pe o distanta de circa 7 km, ultima portiune de linie circulabila in directia Halom. Trenurile au fost conduse de neobositul Georg Hocevar, proprietarul locomotivei, cel care a asigurat circulatia trenului pe cheltuiala proprie.
De asemenea, membrii asociatiei impreuna cu un grup de elevi de la liceul "Puskas Tivadar" din Sfantu Gheorghe (cei care se ocupa si de refacerea drezinei Volga) au "cosmetizat” locomotiva Krauss 763.247, au montat placutele nou confectionate (numarul, viteza si puterea) in locul celor furate si au curatat depoul la interior.
Tot cu ocazia zilelor Comandaului, a fost lansata si cartea “Vehicule de cale ferata la Covasna si Comandau”, in prezenta celor 4 autori care au acordat autografe doritorilor (Papucs Andras, Markoja Szilard, Serban Lacriteanu, Hans Hufnagel, n.r.). Cartea a fost prezentata de primarul comunei, Dl. Kocsis Bela si secretarul asociatiei Siclau, Dl. Papucs Andras. Volumul s-a bucurat de un mare succes in randul localnicilor, multi dintre ei chiar s-au recunoscut sau si-au gasit rude si prieteni in fotografiile din cuprinsul cartii.
Multumind domnului Serban Lacriteanu pentru detalii, va adresez indemnul sa va mocaniti la Comandau in 2012 prin donatii si voluntariat pentru ca numai in acest fel activitatea pe aceasta linie poate sa renasca!
=================================
Foto (c) Serban Lacriteanu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu