miercuri, 7 ianuarie 2009

Mocanita urbanus

Cand traiesti intr-o aglomeratie urbana si vrei sa vezi animale salbatice mergi la gradina zoologica sau la circ. Aici poti sa faci cunostinta cu diferite specii pe care nu ai ocazia sa le vezi in locurile frecventate cotidian.

Ca o specie pe cale de disparitie, la sfarsitul lunii noiembrie, si-a facut aparitia in centrul orasului Suceava o locomotiva cu abur de linie ingusta pe care multi s-au grabit sa o numeasca 'mocanita din Suceava'. Dar este oare o mocanita adusa la oras?

Micul trenulet din centrul orasului a fost inaugurat cu mare fast in 28 noiembrie pe un traseu de 600 de metri. Oraganizatorii au luat toate masurile de siguranta atat pentru constructia infrastructurii, dar si pentru zilele urmatoare cand bizarul musafir avea sa stranga pe cei curiosi de zgomotele si fumul specific locomotivelor cu abur. Trenul este format din locomotiva cu abur de linie ingusta 762-209 si trei vagoane pe cate 2 osii. Tot ansamblul a fost pus in opera de catre CFI Criscior, proprietarul materialului rulant si al infrastructurii si avea sa-i bucure pe suceveni pana astazi, 7 ianuarie.


Locomotiva este fabricata la Krauss (Munchen), in 1917, si a circulat initial in Austria. Georg Hocevar (www.cfi.ro) a adus-o in Romania unde a modificat-o dupa chipul si asemanarea mocanitelor: vopsirea sasiului in rosu, placi, cuple etc. Tenderul locomotivei este si el si adaptat pentru necesitatile CFFurilor Moldovita sau Covasna si din cand in cand trenul acesta a facut deliciul cunoscatorilor si al turistilor ocazionali pe linia de la Turda la Abrud.

Nu stiu asadar daca acest tren poate fi denumit 'mocanita din Suceava', dar cu sigurata prezenta lui pe bulevardul Stefan cel Mare a fost un eveniment unic prin originalitatea sa. Poate ca a fost un efort pentru promovarea acestui tip de turism pe cale de disparitie. Poate o invitatie la Moldovita si Covasna in 2009 si o sensibilizare a autoritatilor pentru redeschiderea acestor linii. Oricum a fost o ocazie rara de a vedea o locomotiva cu abur pe strada si o mare bucurie pentru copii.

V-ati 'mocanit' la Suceava?

===============

foto © Daniel Secarescu - Krauss 762-209 in vizita in gara CFF Viseu de Sus, februarie 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu