duminică, 16 ianuarie 2011

"Instructiuni pentru mecanici"


Saptamana trecuta, umbland prin anticariate, o cunostinta a avut sansa sa gaseasca o brosura interesanta: "Instructiuni pentru mecanici", editata in 1904, la Piatra Neamt de catre "Societatea Anonima pentru exploatare de paduri si ferestrae cu vapor mai 'nainte P. & C. Goetz &C-ia."
Brosura este in format de buzunar si bilingva. Prima parte este in germana, apoi fiind tradusa in romana in partea a doua pentru ca orice mecanic, fochist sau manevrant sa o cunoasca pana la ultima litera. In primul capitol al instructiei mecanicii mocanitelor sunt invatati cum sa fie atenti la "iuteala prescrisa" si sa "observe ca sa nu iasa prin cos sau cenusar scintei ce ar putea provoca o isbucnire de foc".
Semnalele acustice de atentie, plecare sau franare sunt cele pe care le stim cu totii, dar pe langa asta se da o atentie deosebita observarii starii tehnice a locomotivei: "O jumatate de ora inainte de pleaca cu masina trebuie ca mecanicul sa se afle langa dinsa si s'o inspecteze peste tot" anumite paragrafe fiind subliniate cu caractere aldine. Desi nu contine multe pagini si formatul este potrivit pentru ca mecanicul sa poarte cartea in buzunar sunt descrise toate detaliile legate de presiune, manometru, cenusar, supape de siguranta etc.
In capitolul al II-lea se da o atentie deosebita intretinerii injectoarelor pentru ca in final sa fie trecute in revista semnalele conventionale.
Dupa ce am citit cele cateva pagini primul gand a fost ca o asemenea brosura ar trebui reedeitata pentru entuziastii mocanitelor, dar oare cate alte lucrari similare ar putea fi reeditate?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu