vineri, 14 ianuarie 2011

Mocanita in imagini

Mocanita Mariuta on CFF Viseu de Sus | www.mocanita.ro
Foto tur-urile, sau taberele de fotografie feroviara, se organizeaza pe CFF Viseu de Sus de ceva ani. In toti anii acestia s-au strans cateva arhive de imagini pe care m-am gandit ca ar fi interesant sa le ordonez si sa le expun aici.


De la un an la altul locomotivele au fost tot mai "aratoase" pentru fotografi, iar trenurile parca au devenit mai fotogenice.
Daca in 2004 era suficient sa sari intr-un tren pentru ca majoritatea erau tractate de cate o locomotiva cu abur, astazi aceste trenuri sunt din ce in ce mai rare. Tocmai pentru acest motiv taberele de fotografie se organizeaza iarna sau primavara si toamna tarziu pentru ca in restul timpului trenurile turistice sunt din ce in ce mai importante, iar transportul bustenilor cu locomotive cu abur devine o activitate din ce in ce mai complicata.
Daca in 2005 locomotiva "Mariuta" a fost reparata la Atelierele din Cluj ca un lucru obisnuit, astazi aceasta fabrica nu mai repara de mult "aburoase". Cazangeria a fost transformata intr-un spatiu mai rentabil si in Romania mai exista un singur loc unde se pot repara astfel de locomotive, la Atelierele Criscior. Cam aceeasi soarta o au si locmotivele diesel de linie ingusta, dar sper ca in cazul lor transofrmarea in obiecte de colectie sa mai dureze.
Din aceasta cauza taberele de fotografie de la Viseu si excursia de la Moldovita raman singura metoda de a patrunde si a surprinde activitatea tapinarilor si a mocanitei originale. Sper ca fotografiile facute in toti acesti ani sa fie file din povestea mocanitei si nu martori ai unei transformari spre "modernizare".

Winter, Spring and Autumn 2010 Mocanita Photo Tour

Mocanita 2007 Autumn Pictures

Mocanita 2007 Spring Photo Week Pictures

For Steam Railway and Photos - Spring 2007

Mocanita 2006 Autumn PhotoSteamWeek

Mocanita 2006 Wintertime Pictures

Autumn 2005 Steam Train Weeks

Autumn 2004 Steam Train Weeks

Spring 2004 Steam Trains Week

==========================
Foto: mocanita "Elvetia" (764-421) iesind din al 3lea tunel spre Botizu (c) Daniel Secarescu | www.mocanita.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu