luni, 17 ianuarie 2011

Programul mocanitei 2011

Programul mocanitei 2011 | www.mocanita.ro
Programul de circulatie al mocanitei pe CFF Viseu de Sus (Valea Vaserului) pentru 2011 se imparte ca si anul trecut in perioade de sezon si extra-sezon.






Detaliile sunt urmatoarele cu mentiunea ca orice componenta sau caracteristica a programelor sau tarifelor se poate modifica de catre organizatori fara o notificare prealabila.
Va recomand ca inainte de calatoria cu mocanita (mai ales in sezon) sa va interesati daca programul nu a suferit modificari. Modificarile pot surveni in urma intemperiilor si sunt probabile in aceasta zona a Muntilor Maramuresului.
Traseul este de la Viseu de Sus pana la Paltin (21,6 km).

------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE: Evenimente de primavara cu mocanita:
- 24 - 26 aprilie: trenuri speciale de Paste cu plecare de la ora 09.00 din gara CFF Viseu de Sus;
- 14 mai: inaugurarea hotelului-tren "Carpatia-Express";
- 12 iunie: Maramures Brunch;
- 17 iulie: inaugurarea muzeului evreiesc "Elefant" in casa de langa gara CFF Viseu de Sus.
===================================================================

Extra-sezon:
din 24 apr. 2011 pana in 26 iun. 2011 si din 22 sep. 2011 pana in 30 oct. 2011;

> Trenurile circula: joi, vineri, sambata si duminica pana la Paltin;

> Tarife: adulti 41 lei, studenti/pensionari 35 lei, copii 28 lei.

> Plecarea: ora 09.00 din gara CFF Viseu de Sus (click ptr harta mocanitei)

Sezon: din 30 iun. 2011 pana in 18 sep. 2011;

> Trenurile circula zilnic pana la Paltin;

> Tarife: adulti 45 lei, studenti/pensionari 39 lei, copii 32 lei (in fiecare zi de luni tariful ptr copii este 25 lei);

> Plecarea: ora 09.00 din gara CFF Viseu de Sus (click ptr harta mocanitei)

Bietele se pot procura de la gara CFF Viseu de Sus care va fi deschisa incepan cu ora 07.00. Este recomandabil sa ajungeti la gara si sa procurati biletul cu cel putin jumatate de ora inainte de plecarea trenului deoarece locurile nu sunt rezervate si numerotate. Dupa cumpararea biletului va puteti ocupa un loc in tren si cei mai vrednici vor prinde locuri mai bune. Locul nu este garantat/rezervat si pentru intoarcere. Puteti avea surpriza ca la urcarea in tren pentru intoarcere altcineva sa va fi ocupat locul. Hainele de ploaie, cele ceva mai groase si mancarea si apa pentru drum sunt la fel de recomandabile pentru calatoria cu mocanita. La Paltin exista amenajate mese pentru servirea pachetului.

Detalii si pe www.cffviseu.ro

Calatorie placuta si nu uitati aparatul foto!

=====================

Foto: mocanita "Mariuta" cu un tren de productie spre Faina, foto (c) Daniel Secarescu

Evenimente turistice cu mocanita in 2011

Evenimente turistice cu mocanita in 2011 | www.mocanita.ro




Pentru 2011, pe CFF Viseu de Sus, se pregatesc cateva evenimente mai speciale pentru cei ce vor sa mearga cu mocanita.


Detaliile nu au fost stabilite foarte precis inca, dar am tras cu ochiul si va pot spune cateva din atractiile acestui an de la Viseu:

> 9.07.2011 Vizita batranei doamne - piesa de teatru pe Valea Vaserului,

> 16.07.2011, 13.08.2011 si 10.09.2011 Tren cu luna plina - tren special cu mocanita in noptile cu luna plina,

> 23.07.2011 Concert de rock pe Valea Vaserului,

> 6.08.2011 Concert clasic pe Valea Vaserului,

>27.08.2011 Concert folcloric pe Valea Vaserului.

Acestea sunt numai cateva din proiectele de evenimente ce se vor desfasura cu mocanita pe Valea Vaserului. In acest moment nu sunt toate detaliile pregatite, dar va vom tine la curent cu ultimile pregatiri. Pentru alte detalii vizitati si www.cffviseu.ro

=========================
Foto: mocanitele "Cozia-1" si "Krauss" dis de dimineata in depoul CFF Viseu de Sus, foto (c) Daniel Secarescu

duminică, 16 ianuarie 2011

"Instructiuni pentru mecanici"


Saptamana trecuta, umbland prin anticariate, o cunostinta a avut sansa sa gaseasca o brosura interesanta: "Instructiuni pentru mecanici", editata in 1904, la Piatra Neamt de catre "Societatea Anonima pentru exploatare de paduri si ferestrae cu vapor mai 'nainte P. & C. Goetz &C-ia."
Brosura este in format de buzunar si bilingva. Prima parte este in germana, apoi fiind tradusa in romana in partea a doua pentru ca orice mecanic, fochist sau manevrant sa o cunoasca pana la ultima litera. In primul capitol al instructiei mecanicii mocanitelor sunt invatati cum sa fie atenti la "iuteala prescrisa" si sa "observe ca sa nu iasa prin cos sau cenusar scintei ce ar putea provoca o isbucnire de foc".
Semnalele acustice de atentie, plecare sau franare sunt cele pe care le stim cu totii, dar pe langa asta se da o atentie deosebita observarii starii tehnice a locomotivei: "O jumatate de ora inainte de pleaca cu masina trebuie ca mecanicul sa se afle langa dinsa si s'o inspecteze peste tot" anumite paragrafe fiind subliniate cu caractere aldine. Desi nu contine multe pagini si formatul este potrivit pentru ca mecanicul sa poarte cartea in buzunar sunt descrise toate detaliile legate de presiune, manometru, cenusar, supape de siguranta etc.
In capitolul al II-lea se da o atentie deosebita intretinerii injectoarelor pentru ca in final sa fie trecute in revista semnalele conventionale.
Dupa ce am citit cele cateva pagini primul gand a fost ca o asemenea brosura ar trebui reedeitata pentru entuziastii mocanitelor, dar oare cate alte lucrari similare ar putea fi reeditate?

vineri, 14 ianuarie 2011

Mocanita in imagini

Mocanita Mariuta on CFF Viseu de Sus | www.mocanita.ro
Foto tur-urile, sau taberele de fotografie feroviara, se organizeaza pe CFF Viseu de Sus de ceva ani. In toti anii acestia s-au strans cateva arhive de imagini pe care m-am gandit ca ar fi interesant sa le ordonez si sa le expun aici.


De la un an la altul locomotivele au fost tot mai "aratoase" pentru fotografi, iar trenurile parca au devenit mai fotogenice.
Daca in 2004 era suficient sa sari intr-un tren pentru ca majoritatea erau tractate de cate o locomotiva cu abur, astazi aceste trenuri sunt din ce in ce mai rare. Tocmai pentru acest motiv taberele de fotografie se organizeaza iarna sau primavara si toamna tarziu pentru ca in restul timpului trenurile turistice sunt din ce in ce mai importante, iar transportul bustenilor cu locomotive cu abur devine o activitate din ce in ce mai complicata.
Daca in 2005 locomotiva "Mariuta" a fost reparata la Atelierele din Cluj ca un lucru obisnuit, astazi aceasta fabrica nu mai repara de mult "aburoase". Cazangeria a fost transformata intr-un spatiu mai rentabil si in Romania mai exista un singur loc unde se pot repara astfel de locomotive, la Atelierele Criscior. Cam aceeasi soarta o au si locmotivele diesel de linie ingusta, dar sper ca in cazul lor transofrmarea in obiecte de colectie sa mai dureze.
Din aceasta cauza taberele de fotografie de la Viseu si excursia de la Moldovita raman singura metoda de a patrunde si a surprinde activitatea tapinarilor si a mocanitei originale. Sper ca fotografiile facute in toti acesti ani sa fie file din povestea mocanitei si nu martori ai unei transformari spre "modernizare".

Winter, Spring and Autumn 2010 Mocanita Photo Tour

Mocanita 2007 Autumn Pictures

Mocanita 2007 Spring Photo Week Pictures

For Steam Railway and Photos - Spring 2007

Mocanita 2006 Autumn PhotoSteamWeek

Mocanita 2006 Wintertime Pictures

Autumn 2005 Steam Train Weeks

Autumn 2004 Steam Train Weeks

Spring 2004 Steam Trains Week

==========================
Foto: mocanita "Elvetia" (764-421) iesind din al 3lea tunel spre Botizu (c) Daniel Secarescu | www.mocanita.ro

joi, 13 ianuarie 2011

"Mocanita Photo Tour 2011"

Mocanita Photo Tour on CFF Viseu de Sus | www.mocanita.com







Pregatim aparatele si obiectivele, punem acumulatorii la incarcat si plecam la munte!



Pentru al 7lea an consecutiv pe CFF Viseu de Sus se organizeaza un foto tur de primavara si unul de iarna pentru impatimitii locomotivelor cu abur. Atat pentru fotografi, cat si pentru cei care filmeaza, trenurile cu abur de la foto tururi sunt importante pentru ca aici pot descoperi sau revedea linia forestiera in timpul procesului de productie.
In ultimii ani au fost organizate din ce in ce mai multe trenuri turistice pentru care este necesara o intreaga infrastructura cu trenuri incalzite uniform, bancute confortabile si usi care se inchid in sigurnata pentru ca turistii sa nu-si piarda copii din tren. Ei bine la un foto tur trenurile sunt importante pentru ca sunt ocupate cu transportul bustenilor, mecanicii au de facut manevre pentru incarcare iar cei cativa entuziasti feroviari incearca sa surprinda caracterul unic al unei linii care nu este (inca) un parc de distractii. Scopul principal al fiecarui fotograf este sa surprinda toate detaliile care alcatuiesc o zi din viata ce se pentrece pe linie. Poate mai mult din punct de vedere tehnic, sau poate pe altii ii intereseaza mai mult obiceiurile locale. Toate, la un loc, alcatuiesc CFF Viseu si cu siguranta vedetele vor fi:
764.211 “Mariuţa” (Orenstein & Koppel, 1910)
763.193 (Krauss, 1921)
764.421 “Elveţia” (Reşiţa, 1955)
764.408R “Cozia-1” (Reghin, 1986) si automotoarele, fireste.

Ca si la editiile trecute veti gasi in paginile acestui blog imagini exclusive si in premiera din fiecare zi a foto tur-ului. Mai multe detalii (in engleza) pe blogul dedicat.

=================
Foto: 764-211, "Mariuta" pe podul de la Novat la un foto tur de toamna (c) Daniel Secarescu