luni, 26 decembrie 2011

Cu mocanita la Comandau in 2011

www.mocanita.ro
Intr-o epoca in care nici turismul de masa nu poate aduce fonduri suficiente pentru intretinerea trenurilor de epoca exista un loc in Romania unde pasionatii de abur forestier se intalnesc an de an pentru a rememora istoria.


Mocanitele 764.243 si 764.247 la parada din gara CFF Comandau | Foto: Serban Lacriteanu

Intalnirile din august de la Comandau au devenit o traditie care reuneste pasionatii mocanitelor si ai acestor locuri mirifice intr-o activitate de restaurare si rememorare a ceea ce a fost candva CFF Covasna-Comandau. In 2011 tema intalnirii de la Comandau a fost mai elaborata ca de obicei si a reusit sa reuneasca personalitati ale fotografiei si istoriei feroviare dintre cele mai de seama. Domnul Serban Lacriteanu a avut amabilitatea de a ne trimite detalii si fotografii de la aniversare.
www.mocanita.ro
www.mocanita.ro
www.mocanita.ro
www.mocanita.ro
www.mocanita.roIn august la Comandau, cu ocazia "zilelor comunei" Asociatia "Siclau", impreuna cu SC “Calea ferata Ingusta Brad", au aniversat 100 de ani de la constructia locomotivei Budapesta 764.243. Cu aceata ocazie, 764.243 a asigurat tractiunea de trenuri turistice pe o distanta de circa 7 km, ultima portiune de linie circulabila in directia Halom. Trenurile au fost conduse de neobositul Georg Hocevar, proprietarul locomotivei, cel care a asigurat circulatia trenului pe cheltuiala proprie.

De asemenea, membrii asociatiei impreuna cu un grup de elevi de la liceul "Puskas Tivadar" din Sfantu Gheorghe (cei care se ocupa si de refacerea drezinei Volga) au "cosmetizat” locomotiva Krauss 763.247, au montat placutele nou confectionate (numarul, viteza si puterea) in locul celor furate si au curatat depoul la interior.

Tot cu ocazia zilelor Comandaului, a fost lansata si cartea “Vehicule de cale ferata la Covasna si Comandau”, in prezenta celor 4 autori care au acordat autografe doritorilor (Papucs Andras, Markoja Szilard, Serban Lacriteanu, Hans Hufnagel, n.r.). Cartea a fost prezentata de primarul comunei, Dl. Kocsis Bela si secretarul asociatiei Siclau, Dl. Papucs Andras. Volumul s-a bucurat de un mare succes in randul localnicilor, multi dintre ei chiar s-au recunoscut sau si-au gasit rude si prieteni in fotografiile din cuprinsul cartii.



Multumind domnului Serban Lacriteanu pentru detalii, va adresez indemnul sa va mocaniti la Comandau in 2012 prin donatii si voluntariat pentru ca numai in acest fel activitatea pe aceasta linie poate sa renasca!



=================================
Foto (c) Serban Lacriteanu

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Lucrari pe linia Sibiu - Agnita

Pe linia Sibiu-Agnita se lucreaza intens la pregatirea taberei de lucru.
Activitate de weekend pe linie. Curba de la Barghis este acum mai libera de vegetatie
Intre 17 si 22 septembrie s-a desfasurat pe aceasta linie prima tabara de lucru pentru lucrari de intretinere. Mai exact mai m
ult de 20 de participanti voluntari (mai mult in weekenduri) s-au concentrat in zona Barghis si au lucrat la inlocuirea unor traverse, la inlaturarea vegetatiei, vopsitorie si demontarea depozitului din Agnita. Pentru anumite lucrari echipa a fost indrumata de cativa entuziasti feroviari englezi care dupa o inspectie a liniei au constatat ca principala problema ar fi untele traverse degradate. Nici prisma de balast nu a fost neglijata, iar in 2012 cu sigurnata vor fi mai putine buruieni pe linie pentru ca au fost inlaturate din radacini.

Tabara a fost cu siguranta un succes si cel mai probabil in 2012 actiunea va fi reluata. Probabil tot prin septembrie si va vom anunta din timp ca sa va rezervati un loc printre participanti.

Gasiti aici mai multe imagini, detalii si proiecte viitoare: Asociatia Prietenii Mocanitei

joi, 9 iunie 2011

Maramures brunch cu mocanita

Mocanita brunch foto (c) Daniel Secarescu | www.mocanita.ro
Dintre toate evenimentele care se desfasoara pe Valea Vaserului si sunt legate de mocanita probabil ca brunchul merita o atentie deosebita.





Prima editie a Maramures Brunch se va desfasura duminica 12 iunie in poiana de la Paltin. Daca ati mai participat la evenimentele Transilvanian Brunch atunci veti descoperi si in Maramures cadrul prin care se incearca promovarea produselor traditionale si mai ales locale. Din acest an si pe Valea Vaserului se vor organiza asemenea evenimente dupa modelul celor din Valea Hartibaciului.

Mocanita este nu numai un mijloc de productie industriala forestiera este si un liant al unor obiceiuri locale.
Mocanita brunch in Maramures | www.mocanita.com
Aveti acum ocazia de a descoperi cateva dintre aceste obiceiuri si mai ales cateva retete culinare din zona Viseului de Sus. Dupa calatoria cu trenul cu abur (ce va pleca din gara CFF in jurul orei 9) sunteti invitati sa degustati branza, slanina si costita, sau salata de vinete cu paine locala, sarmale si carnati iar ca desert merita sa incercati turta de malai.

Rezervarile sunt inca deschise si este recomandabil sa nu intarziati pentru ca se raceste mancarea!

=================================

Foto (c) Daniel Secarescu | www.mocanita.com

luni, 16 mai 2011

Carpatia Express in gara mocanitei

Carpatia-Express Train Hotel | www.mocanita.ro

Fireste ca in weekend nu puteam sa lipsim de la inaugurarea primul tren hotel din Romania, la Viseu, cu atat mai mult cu cat acest proiect are o legatura directa cu mocanita.




Inca de cand ideea trenului era in faza de proiect v-am prezentat diferitele etape cu drumul parcurs de vagoane din Slovacia pana in Romania, procesul de reparatie si iata ca la inceputul sezonului turistic 2011 hotelul este gata. Cei care doresc sa se mocaneasca pe Valea Vaserului au acum la dispozitie si conditii de cazare pe masura aventurii lor.
Carpatia-Express Train Hotel | www.mocanita.ro
Daca va asteptati la vagoane de lux gen Orient-Express sau Danube-Express ei bine nu Viseu de Sus este locul unde sa veniti. Aici contrastul ar fi fost prea mare si preturile serviciilor ar fi descurajat. De aceea, de mai multi ani, proiectul a fost dospit pentru ca o astfel de idee sa se potriveasca cu clima si ambientul si dupa multe eforturi a rezultat "Carpatia-Express".
Carpatia-Express Train Hotel | www.mocanita.ro
Vagoanele de dormit nu au fost modificate prea mult oferind cele doua paturi, pe structura originala, in fiecare cabina, toaletele au fost supra-dotate pentru confort iar sistemele de securitate au fost modificate pentru un plus de siguranta.
Vagonul restaurant a primit dotari speciale pentru bucatarie pentru a asigura fluxul necesar servirii unor mese mai bogate in comparatie cu meniurile "on-bard" din trenurile in miscare, iar salonul si mesele au fost restaurate prin schimbarea mochetelor si decoratiunilor.
Exteriorul vagoanelor a fost pregatit si apoi vopsit in culorile originale ale vagoanelor produse in RDG. Sistemul de alimentare cu energie electrica, apa curenta si evacuari au fost modificate pentru necesarul actual al trenului si, teoretic, trenul este capabil sa functioneze si in sezonul de iarna. Vagonul restaurant va fi folosit cu certitudine in fiecare luna a anului pentru ca sunt sigur ca atat turistii individuali cat si grupurile vor dori sa ia masa intr-un cadru atat de placut. Daca pentru un ceai, o cafea buna si o placinta puteti merge in cafeneaua "Elefant", acum puteti sa luati micul dejun intr-un vagon cat se poate de inedit.


Lucrarile de amenajare in jurul trenului, mai ales in spatiul exterior, continua iar cand se vor finaliza acest colt de Viseu va fi ca o gara mare in care a venit un tren de lux. O locomotiva cu abur si trei vagoane tocmai au sosit la peron pentru a aduce in gara mocanitei turistii care au calatorit peste noapte in vagoanele de dormit. Prin urmare la Viseu de Sus, in spatele garii mocanitei, gasiti un loc unde sa trageti pentru o noapte sau mai multe. Aceasta modalitate de cazare, trenul hotel, ofera insa ceva in plus la un tarif comparabil cu cele ale pensiunilor din jur. Tot ce ramane sa faceti este sa va mocaniti la Viseu si sa descoperiti aceste lucruri!
Tarifele pentru cazare (cu micul dejun inclus): 59 ron/pat (in cabina cu doua paturi) sau 75 ron/cabina cu doua paturi. Mai multe detalii pentru cazare si rezervari gasiti aici.

=========================
Foto: detalii ale cabinelor din vagoanele de dormit si interior in vagonul restaurant, (c) Daniel Secarescu;
Video: cina din ziua inaugurarii primului tren hotel din Romania - "Carpatia-Express", (c) Daniel Secarescu

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Deschiderea sezonului cu mocanita pe Valea Vaserului

Mocanita Mariuta on CFF Viseu de Sus | www.mocanita.ro

Aflam ultimile detalii legate de trenurile speciale si deschiderea sezonului turistic 2011 chiar din comunicatul de presa transmis din gara mocanitei din Viseu de Sus.


Duminica, in ziua de Paste, vor fi doua motive de sarbatoare: Sfintele Sarbatori ale Pastelui si deschiderea sezonului. Pentru acest an sunt pregatite mai multe surprize pe care cei care vor vizita Valea Vaserului se vor descoperi cu bucurie. Dintre acestea trenul hotel "Carpatia-Express" va avea inaugurarea in data de 13 mai, iar in statia Paltin, o noua cladire a garii si o platforma panoramica amplasata pe varful stancilor asteapta sa fie vizitate.

Si in acest an organizatorii va pun la dispozitie, pe langa trenurile cu abur, o diversitate de evenimente speciale legate de batrana mocanita.
Pe masura ce detaliile vor fi puse la punct veti gasi in paginile site-ului nostru si alte informatii utile turistilor pe CFF Viseu de Sus.
Pentru alte detalii Info desk-ul mocanita va sta la dispozitie
.

====================
Foto: mocanita "Mariuta" plecand din Cozia cu un tren de productie, foto (c) Daniel Secarescu

luni, 4 aprilie 2011

Mocanita si evenimentele primaverii

Mocanita Forestry Narrow Gauge Steam Train | www.mocanita.ro

Dintre evenimentele care au legatura cu mocanita in aceasta primavera, doua mi-au retinut atentia in mod special.




Trenurile speciale de Paste, deja traditionale la Viseu circula si anul acesta din 24 pana in 26 aprilie cu plecare la ora 09.00 din gara CFF Viseu de Sus. Dar nu asupra acestui eveniment vreau sa ma opresc ci a deschiderii oficiale a hotelului-tren “Carpatia-Express” din data de 28 aprilie si a inaugurarii muzeului evreiesc din Casa Elefant in data de 13 iunie 2011.

Daca pana acum peisajul pensiunilor din Viseu de Sus nu a oferit ceva iesit din comun, iata ca din aceasta primavara entuziastii feroviari, si nu numai, pot sa se cazeze intr-un cadru cu totul special. Nu, nu este un tren functional, dar sunt doua vagoane de dormit de clasa I si un vagon restaunrant ce va vor oferi tot confortul de care aveti nevoie pentru o aventura cu mocanita. Vagoanele sunt atasate in mod symbolic unei locomotive seria 150.000, totul pe linie normala, in spatele garii mocanitei. Asa cum trenul forestier de pe Valea Vserului este unicat pentru pitorescul sau, tot astfel Carpatia-Express este deosebit in peisajul romanesc pentru curajul de a fi diferit. Mocaniti-va din 28 aprilie la Viseu si veti descoperi si restul atractiilor!

Muzeul evreiesc din Viseu de Sus, ce se va deschide in Casa Elefant, este o expozitie permanenta ce prezinta turistilor care viziteaza mocanita aspecte mai putin cunoscute din istoria Viseului de Sus. Unul din aceste detalii este ca linia mocanitei a fost construita in 1933 de care CAPS, iar cel cunoscut sub numele de “Elefant” a fost un antreprenor din zona care avea una din cele mai importante fabrici de cherestea. Din 13 iunie descoperiti si alte secrete ale zonei in acest muzeu, alaturi de o cafea buna pe care puteti sa o savurati chiar in cafeneaua, sau pe prispa muzeului.

Un tur virtual al cafenelei si muzeului puteti gasi pe pagina dedicata: http://www.mocanita.ro/elefantcafe.html

Pentru detalii, si eventuale modificari, de ultima ora vizitati: www.cffviseu.ro
=========================
Foto: Mocanita "Mariuta" trecand prin Valea Scradei cu un tren de productie | foto (c) Daniel Secarescu

marți, 22 martie 2011

Zi de lucru cu "Elvetia"

Cum incepe si cam cum decurge o zi de lucru, iarna, cu mocanita "Elvetia" (764-421).
Cu toate ca locomotiva sta in depou si este protejata impotriva inghetului, exista totusi pericolul ca apa sa ajunga mai greu pana la tevile fierbatoare. De aceea, preventiv, anumite racorduri se dezgheata in stil clasic, locomotiva se scoate din depou pentru a fi unsa manual si pompa de ulei este si ea dezghetata manual. Dupa aproape o ora "Elvetia" facuse presiune "de un fluier" si peliculele de unsoare erau pregatite.
Anumite operatii se intampla numai iarna si tocmai aceste particularitati le-am cautat pentru ultimul film. Pe langa acestea exista locuri pe vale unde, iarna, lumina creaza contraste speciale si peisajul capata alte valori.
Urmeaza zece minute de abur si zapada:



=================
Film (c) Daniel Secarescu

luni, 21 martie 2011

Tapinarii din nou

Filmul precedent cu tapinarii, incarcand manual un vagon, l-am facut toamna si acum m-am intors iarna. Singura diferenta in film este zapada. Afara insa era un frig patrunzator, zapada se simtea si in bocanci si mainile ingheatau pe trepied chiar si prin manusi.


=================
Film (c) Daniel Secarescu | www.mocanita.ro

sâmbătă, 19 martie 2011

Vesti bune!

Se pare ca la Berzasca mocanita incearca sa renasca din propria-i cenusa.

Pe site-ul OAR a fost publicata "Fisa de date a achizitiei in vederea achizitionarii contractului de servicii privind elaborarea documentatiilor tehnico-economice pentru obiectivul : Dezvoltarea turismului pentru valorificarea obiectivelor turistice din zona comunei Berzasca", sau, mai clar, "refacere traseu mocanita". Este foarte adevarat ca acest document nu reprezinta o garantie ca linia va fi construita si ca vor circula din nou locomotive cu abur. Este doar o "invitatie la proiect" pentru care Primaria Berzasca este dispusa sa cheltuiasca nu mai putin de 1.685.410 lei (fara TVA).
Sper ca intentiile bune sa nu se termine aici si sa vedem reconstructia liniei finalizata. Ar fi o premiera, cel putin in Romania, ca dupa 1989 o linie sa fie reconstruita iar pentru CFF Berzasca ar fi a doua oara cand linia este repusa in functiune dupa reconstructia facuta in 1967-68 de catre IFET Caransebes. Datorita importantei exploatarii lemnului din acea perioada linia a fost reconstruita dupa inundatiile care o afectasera grav in 1967.
Pentru viitor cred ca s-ar gasi una sau chiar doua locomotive cu abur care sa fie usor de reparat si puns in functiune pe aceasta linie.

luni, 14 martie 2011

Mocanita in alte viziuni

Mocanita Mariuta on CFF Viseu de Sus | Photo (c) Peter Millar
Clasicul in fotografia feroviara s-a intors la Viseu prin imaginile realizate de cativa dintre participanti.


Daca sunteti dintre cei care aveti in biblioteca, sau macar le-ati imprumutat la un moment dat, cartile lui Hans Hufnagel, Roland Beier, Florian Hofmaister sau va amintiti articolele lui Serban Lacriteanu sau Antonio Bianco din Tren Magazin atunci imaginile din galeria de mai jos (click pe imagine pentru galerie) va vor aminti de fotografiile din anii '80 - '90. Viziunea "retro" nici nu este surprinzatoare pentru ca fotografi ca Peter Millar sau Mike Tyack fac parte din generatia fotografilor care ani la rand au imortalizat locomotive cu abur pe aproape toate continentele. Acum ei completeaza colectiile de imagini cu cateva mocanite intr-un peisaj inedit.
================
Foto (c) Peter Millar

miercuri, 2 martie 2011

Zapada de lopata


Cu toate ca nu a nins zilele acestea, vantul a troienit zapada in anumite locuri pe valea Vaserului. Cu toate acestea, astazi, nu a fost necesar plugul, lopata fiind suficienta.

Mocanita Steam Locomotive -Mariuta- in Snow


Mocanita in Snow on CFF Viseu de Sus | www.mocanita.ro















=================
Foto & film(c) Daniel Secarescu

sâmbătă, 26 februarie 2011

Inceput de foto tour in... vagon

Mocanita Photo Tour on CFF Viseu de Sus
Cel mai bun loc pentru o intalnire inaintea unui foto tour este un vagon restaurant in gara mocanitei din Viseu!


Ca la orice adunare de oameni pasionati de osii, biele si fumuri masa trebuie sa aiba loc intr-un loc prietenos si familiar participantilor. In anii trecuti aceasta intalire avea loc la pensiuni sau cantina CFF, dar de anul acesta exista trenul hotel din Viseu de Sus. Primul vagon inaugurat din acest tren este chiar vagonul restaurant, atent restaurat si disponibil pentru deliciul pasionatilor.
In curand tot trenul va fi deschis turistilor pentru servicii de cazare individuala sau grupuri si ce loc mai bun pentru micul dejun decat acest vagon de pe malul Vaserului?

========================
Foto (c) Daniel Secarescu | www.mocanita.ro

vineri, 18 februarie 2011

Mocanite si zapada

Mocanita Mariuta pe CFF Viseu de Sus | www.mocanita.ro

Speram ca saptamana
urmatoare sa fie cat mai multa zapada in Nord pentru ca mocanitele de la Viseu sa incante obiectivele la un foto-tur de iarna adevarat.





Saptamana trecuta stratul de omat era inca respectabil si Vaserul continua sa fie inghetat la mal. Una din locomotivele diesel folosite la un tren de productie s-a defectat la Novat si pentru continuarea drumului s-a cerut o locomotiva "de ajutor". "Mariuta" a fost pregatita de drum si a preluat trenul cu trucuri goale din Delta Novat si le-a dus pana la Cozia pentru a fi incarcate pana a doua zi. Mocanita "Mariuta" este una dintre locomotivele care vor incanta participantii la foto-tur si daca va fi suficienta zapada speram sa vedem chiar si plugul la lucru.

=====================
Foto (c) Michael Schneeberger, Viseu de Sus

luni, 17 ianuarie 2011

Programul mocanitei 2011

Programul mocanitei 2011 | www.mocanita.ro
Programul de circulatie al mocanitei pe CFF Viseu de Sus (Valea Vaserului) pentru 2011 se imparte ca si anul trecut in perioade de sezon si extra-sezon.






Detaliile sunt urmatoarele cu mentiunea ca orice componenta sau caracteristica a programelor sau tarifelor se poate modifica de catre organizatori fara o notificare prealabila.
Va recomand ca inainte de calatoria cu mocanita (mai ales in sezon) sa va interesati daca programul nu a suferit modificari. Modificarile pot surveni in urma intemperiilor si sunt probabile in aceasta zona a Muntilor Maramuresului.
Traseul este de la Viseu de Sus pana la Paltin (21,6 km).

------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE: Evenimente de primavara cu mocanita:
- 24 - 26 aprilie: trenuri speciale de Paste cu plecare de la ora 09.00 din gara CFF Viseu de Sus;
- 14 mai: inaugurarea hotelului-tren "Carpatia-Express";
- 12 iunie: Maramures Brunch;
- 17 iulie: inaugurarea muzeului evreiesc "Elefant" in casa de langa gara CFF Viseu de Sus.
===================================================================

Extra-sezon:
din 24 apr. 2011 pana in 26 iun. 2011 si din 22 sep. 2011 pana in 30 oct. 2011;

> Trenurile circula: joi, vineri, sambata si duminica pana la Paltin;

> Tarife: adulti 41 lei, studenti/pensionari 35 lei, copii 28 lei.

> Plecarea: ora 09.00 din gara CFF Viseu de Sus (click ptr harta mocanitei)

Sezon: din 30 iun. 2011 pana in 18 sep. 2011;

> Trenurile circula zilnic pana la Paltin;

> Tarife: adulti 45 lei, studenti/pensionari 39 lei, copii 32 lei (in fiecare zi de luni tariful ptr copii este 25 lei);

> Plecarea: ora 09.00 din gara CFF Viseu de Sus (click ptr harta mocanitei)

Bietele se pot procura de la gara CFF Viseu de Sus care va fi deschisa incepan cu ora 07.00. Este recomandabil sa ajungeti la gara si sa procurati biletul cu cel putin jumatate de ora inainte de plecarea trenului deoarece locurile nu sunt rezervate si numerotate. Dupa cumpararea biletului va puteti ocupa un loc in tren si cei mai vrednici vor prinde locuri mai bune. Locul nu este garantat/rezervat si pentru intoarcere. Puteti avea surpriza ca la urcarea in tren pentru intoarcere altcineva sa va fi ocupat locul. Hainele de ploaie, cele ceva mai groase si mancarea si apa pentru drum sunt la fel de recomandabile pentru calatoria cu mocanita. La Paltin exista amenajate mese pentru servirea pachetului.

Detalii si pe www.cffviseu.ro

Calatorie placuta si nu uitati aparatul foto!

=====================

Foto: mocanita "Mariuta" cu un tren de productie spre Faina, foto (c) Daniel Secarescu